Vrijwilligers gevraagd voor spreekuur Laakkwartier

Vrijwilligers gevraagd voor spreekuur Laakkwartier

11 apr 2023 19:56:48 UTC

Het grassroots team van Volt Den Haag vergadert twee weken, waarvan eens per maand op locatie. Zo waren wij afgelopen maand te gast bij Vadercentrum Adam. Wij willen in dat vadercentrum een spreekuur voor bewoners opzetten voor een langere periode.

Daar hebben we jouw hulp bij nodig. In een ideale wereld hebben wij een batterij aan vrijwilligers die dit voor een echt langere periode willen/kunnen doen, maar helaas hebben wij dat (nog) niet. Vandaar dat wij in deze nieuwsbrief actief vrijwilligers vragen om een keer een avond aanwezig te zijn in het vadercentrum. We zijn blij met alle vrijwilligers zodat we zichtbaar kunnen zijn en dit goed op kunnen zetten

Hoe ziet een spreekuur eruit?

In overleg met het vadercentrum kunnen we twee kanten op met deze spreekuren:

  • Luisterend oor
    Dat mensen hun verhalen kwijt kunnen, waar lopen ze tegen aan, wat zien zij als oplossing, wat hebben ze nodig? Hoe ervaren zij de ambtelijke molens die wel willen maar niet altijd doen. 
  • Praktische hulp
    Praktische hulp kan bestaan uit hulp met brieven van instanties, hulp bij kafkaeske toestanden, stages voor hun kinderen, werkzoekend waar ze geen netwerk hebben, vrijstellingen aanvragen, aanvragen doen, gewoon praktische hulp daar waar het leven moeilijk doet. 

We laten de inhoud  aan de bezoekers van het vadercentrum over en laten hen bepalen. Het spreekuur is de manier om te kunnen luisteren, leren, hopelijk ook actief worden en vooral blijvend zichtbaar.

Maar wat is het Vadercentrum Adam?

Vadercentrum Adam is al twintig jaar een spil in de wijk. Begonnen ter bevordering van mannenemancipatie en nu zoveel meer. Per week 1000 bezoekers, 173 actieve vrijwilligers, vriend van de koning, tientallen aangeboden cursussen van naaien tot Nederlanse les tot houtbewerking. Een voedselbank, een weggeefwinkel, enzovoort, enzovoort.

Grassroots

En ... een unieke grassrootsbenadering in het dagelijks besturen. Mensen in hun kracht zetten. Dat is de kracht van het vadercentrum. Niet denken maar doen, geen vissen geven, maar mensen leren vissen, niet over mensen maar met mensen. Geen nodeloze vergaderingen, geen tientallen verslagen. Gewoon simpel met elkaar, luisteren naar de behoeften en daarop acteren en vertrouwen geven aan bezoekers, vrijwilligers en de wijk. Precies de benadering die wij zo graag willen bereiken binnen Volt.

Laagste opkomst

Vadercentrum Adam is in verkiezingstijd ook een stemlocatie, en helaas een met de laagste opkomstcijfers van Den Haag. Gevestigd in Laakkwartier waar mensen de politiek allang opgegeven hebben. Politici waaien binnen in verkiezingstijd en komen daarna nooit meer. Dit moeten wij anders gaan doen.

Ik ben overtuigd, ik geef me op

Wil je meedoen? Wil je meer weten? Heb jij de komende periode een avond tijd? Mail naar astrid.plugge@volteuropa.org