Martijn Hagoort: “Dwing ambtenaren om zélf hun onmenselijke formulieren in te vullen”

Martijn Hagoort: “Dwing ambtenaren om zélf hun onmenselijke formulieren in te vullen”

18 nov 2023 14:02:36 UTC

Volt-kandidaat Martijn Hagoort (32) bestiert met zijn partner een Haags gezin met vier kinderen, van 6 tot 17 jaar. Zelfs tijdens campagne-overleg in huize Hagoort waakt hij over het viertal: heeft iedereen gegeten, hoe laat moet de oudste thuis zijn en hebben de jongsten hun slaapliedjes wel gekregen? “Ik ga nog even zingen, zo terug.”

Martijn verruilde het gymnasium voor het atheneum om zo meer tijd te besteden aan zijn hobby: atletiek. Op nationaal niveau deed hij zijn wedstrijden, zijn vader reed hem het hele land door. “Tegenwoordig is kitesurfen mijn ding, dat gevecht met de elementen blijft altijd indrukwekkend.” Hij lacht: “Ook met de liefde voor taal is het wel goedgekomen.” Martijn verslindt politieke boeken en wil ook zijn kinderen het lezen laten omarmen. “Boeken openen je blikveld. Daarom vind ik ontlezing een enorm probleem voor onze samenleving.”

Gelijke kansen

Martijn koos voor een brede bachelorstudie in Amsterdam en ging, op advies van zijn ouders, op zijn achttiende op kamers. “Dat heeft me gevormd, ik kwam in een totaal nieuwe omgeving terecht.” Naast zijn werk in een meubelwinkel bouwde hij al vroeg debatvaardigheid en internationale vriendschappen op via zijn hobby: de Model Verenigde Naties. In een campagnefilmpje daarvoor, uit 2012, pleit de dan 21-jarige Martijn al voor gelijke onderwijskansen en wil hij ideeën van jongeren naar beleidsmakers in Den Haag brengen.

Sinds 2014 werkt hij zelf in de torens van de Hofstad. Martijn steekt daarbij veel energie in een eerlijker balans tussen overheid en burger. Hij schrok ervan hoe moeilijk we het leven maken voor een bijstandsouder. Fel: ”Eigenlijk zouden ambtenaren ieder jaar zelf een  ingewikkelde aanvraag moeten laten te doen. Ik denk dat het hele systeem dan rap een stuk vriendelijker wordt.” Martijn maakte zich binnen de overheid ook hard voor een gelijkwaardige relatie met Caribisch Nederland en het versterken van Defensie voor het hele Koninkrijk. 

Sinds zijn 24e is Martijn bonusvader. Sinds zijn 26e is daar een tweeling bij gekomen. Wat Martijn ook doet, hij blijft altijd bij zijn waarden. Hij houdt vast aan wat belangrijk is en maakt daar ook tijd voor: zo wordt het gesprek onderbroken, omdat er nog even slaapliedjes gezongen moeten worden. 

Familietrekje

Al die ervaring neemt de nummer 5 van Volt graag mee de Tweede Kamer in. Zijn grootste valkuil? “Ik kan streng overkomen als ik me zorgen maak. Een familietrekje. Mijn favoriete opa is één keer uit bezorgdheid heel boos op me geworden: toen ik zonder kijken de straat overstak om naar hem toe te rennen. Dat vergeet ik nooit meer”.